Képek
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Itt irhatok nekem
 
e-mailomra irjatok ha kérdésetek van cafat11@hotmail.com
 
clock
 
számolgatóka
Indulás: 2005-01-23
 
Hójelentés
 
Naptár
2018. Április
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
barlangok,régészet
barlangok,régészet : Barlangok

Barlangok

  2005.01.23. 13:36

.

A Bükk barlangjai

A múlt század barlang-kutatói, elsősorban a Felvidék és Erdély barlangjait keresték fel, s kevésbé ismerkedtek a Bükk változatos, csodás barlangrendszerével. A hazai ősemberkutatásnak és Kadic Ottokárnak köszönhetjük, hogy ezen a területen elindult az a már csaknem évszázados barlangkutató munka, amelynek eredményeként napjainkban legalább 500 barlangot ismerhetünk.

Az igen változatos felépítésű, nagyrészt triász karbonátos kőzetekből álló Bükk barlangjainak és karsztjának kialakulását, fejlődését még ma sem lehet hitelesen vázolni. Feltételezések szerint 15-20 millió évvel ezelőtt lapos dombság volt, s a karsztos kőzeteket vastag üledék borította. A Bükk hegységgé válása, felszíni és felszín alatti karsztjának képződése akkor indulhatott meg, amikor az Alföld medencéje több lépcsőben mélyre süllyedt, s ezáltal a Bükk tömege kiemelkedett. A vulkáni és folyóvízi tevékenység hatására a mészkőre települt üledékek nagy része lepusztult, s a csapadékvíz karsztosodást okozott.

Jelentősebb barlangok a Bükkben:
Létrási Vizes-barlang kb. 2300 m
Bolhási-víznyelőbarlang kb. 2200 m
István-lápai-barlang 240 m
Létrás-tetői-barlang 166 m
Fekete-barlang 153 m Bükk
Borókás 4. sz. víznyelőbarlang 140 m
Pénz-pataki-víznyelőbarlang 139 m
Bányász-barlang 130 m

István barlang
A barlang a Bükk-hegységi Nagy-fennsík északkeleti részén, Létrás-tetőn és az István-lápán keresztül nyugat-keleti irányban húzódik. Jól karsztosodó triász időszaki mészkőben kialakult patakos barlangrendszer egy ősi, időszakosan ma is működő árvízi forrásbarlangja. Lillafüred közelében, a Szinva-völgyben található. Az első feltáró kutatásra 1927-ben került sor, amikor sikerült a cseppkőképződményekben bővelkedő szakaszokba bejutni.
Ha 710 m-es hosszával nem is tűnik ki társai közül, de látványos cseppkőkincseivel annál inkább. A mészkő repedésein leszivárgó csapadékvizek oldott mésztartalmuk egy részét a barlangban lerakódva, pompás álló és függő cseppköveket, gyönyörű oszlopokat és cseppkőbekérgezéseket hoztak létre. Az idegenforgalmi igényekhez maximálisan igazodó járatokat alakítottak ki, pompás fényhatásokat értek el a különböző lámpákkal.

Anna-barlang
A vízesés mellett található Anna /Petőfi-, Forrás/-barlang üregeinek javát 1833-ban Stark András bányász vezetésével találták meg. A szokatlanul finom, csipkeszerű mészképződményekkel díszített termekhez vezető vágatokat kiszélesítették, lépcsőket, fahidakat építettek hozzájuk, hogy a magas szintű barlangászathoz nem értők is megcsodálhassák a mélység rejtelmeit. Az Anna-barlang, minthogy fiatal édesvízi mészkőben alakult ki, lényegesen különbözik az idősebb tengeri mészkőben képződött cseppkőbarlangoktól. A hévizes barlangok aragonit- és gipszalakzatainak könnyedségét, aprólékos díszítettségét idéző forrásmészkő-képződményekben gyönyörködhetünk. A termek mennyezetéről mészbevonatú moszat- és mohafonalak megkövesedett függönye ereszkedik alá. Helyenként forrásmészgöböcskék sorakoznak egymás mellé, másutt megkövesedett falevelek, fűszálak, faágak vagy ezek lenyomatai őrzik az elmúlt évezredek növényvilágának emlékét.

Hajnóczy-barlang
Az Odor-vártól nem messze található a Hajnóczy-barlang bejárata. A szűk bejárat után néhány méteres kuszodán, majd keskeny, meredek lépcsőkön lehet lemászni a Niagarához, ahonnan két irányban haladhatunk tovább. Ny-ra a Háztetőn a Rom-terembe, míg a Niagara 60°-os lejtőjén leereszkedve, K-i irányban a Tánc-terembe juthatunk. A barlang különböző elnevezésű termeiben megcsodálhatjuk a természet fantasztikus képződményeit. Különböző alakzatokat, formákat öltő cseppkövek sokasága, a megfelelő megvilágítással páratlan élményvilágba kalauzolja a barangolót.

Tekenősi Fekete-barlang
A Tekenősi Fekete-barlang a Bükk-hegység Nagy-fennsíkjának ÉK-i peremén nyílik a Tekenősi-völgy D-i végében.
A barlangot magábafoglaló terület geológiai felépítése változatos: a mészkő és a dolomit mellett eruptivumok előfordulása is jellemző. A barlang sötétszürke kalcitteres dolomitban képződött, mely kőzet még több helyen is előbukkan a barlang belsőbb részein, elsősorban az Ember-terem környékén magasba nyúló járatokban.
A Fekete-barlang hazánk egyik legjellegzetesebb víznyelőbarlangja, amelyben a víznyelő fejlődésének minden stádiuma tanulmányozható. A járatok igen sokféle képet mutatnak, a Bükk földtörténeti "palettájának" számos példáját prezentálják. A Fekete-barlang több szempontot is figyelembevéve jelentős éréket képvisel.

A Bükkben különböző barlangtúrákon vehetnek részt az érdeklődők, melyek hossza 75-300m-ig terjed és időtartamuk 30-60 perc. A barlangtúrákról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságán lehet érdeklődni.
estői tájról.

Mészáros Ádám

http://www.geo.u-szeged.hu/
http://www.barlang.lap.hu/

 
Versek
 
Gondolataim
 
beszélőke
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Szavaz
Lezárt szavazások
 
érdekes lapok
 
Vándor a lap szerkesztője
 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt