Képek
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Itt irhatok nekem
 
e-mailomra irjatok ha kérdésetek van cafat11@hotmail.com
 
clock
 
számolgatóka
Indulás: 2005-01-23
 
Hójelentés
 
Naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Bükk hegység

A Bükk

A Nagy-Alföld északi részén emelkedő Északi középhegység egyik tagja. Nyugatról a Börzsöny, a Cserhát, a Mátra, után következik. A Sajó folyó, az Eger patak és a Hangony valamint a Laskó patak között terül el. A hegységsor legősibb tagja, több millió évvel idősebb a Mátránál és a Zempléni hegységnél. Érdekes a felépítése is, hiszen jórészt tengeri üledékből, mészkőből, dolomitból formálódott. Messziről feltűnő széles fennsíkja azonnal felhívja magára a figyelmet. Olyan, nagyjából négyszög alakú területen helyezkedik el, amelynek minden oldala kb. 50-50 km.
Szerkezete körkörös, középpontjában található a 900 méter magas Nagyfennsík, ezt övezik az északi és a déli oldalon, mintegy 600 méter magasan az alacsonyabb fennsíkok, amelyeket egy jóval nagyobb sugarú előtérövezet vesz körül. A negyedik lépcsőfokot a lesüllyedt, a majdhogy alföldi jellegű medencék síkja alkotja. Ezt a szerkezetet bizonyítják a kőzetfajták is. A hegység anyaga főként mészkő (jelentős barlangrendszerrel), amelyet a nyugati és keleti szélén (Szarvaskő és Bükkszentlászló) vulkáni láva tört át. De található mélységi wehrlit, gabbró, diabáz is. Helyenként agyagpala, dolomit és homokkő is van.

A Bükk hegység átlagos magasságát tekintve hazánk legmagasabb hegyvidékének tekinthető. Legmagasabb csúcsai: Istállóskő (958 m), Bálvány (956 m) Tar-kő (949 m), továbbá több mint 20 bérce emelkedik 900 m fölé. A turistautak mentén különös látványt nyújtó "őserdő", dolinák, töbrök, karr mezők láthatók.


Bükkszentlélek

710 m tengerszint feletti magasságban páratlan természeti környezetű üdülőtelep.

Látnivalók:
Pálos templom- és monostorrom
Magyarország kiemelt műemlékei közé tartozik

A pálos rend az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend. Az esztergomi kanonokból lett remete, Özséb alapította a tatárjárás után. Szellemi atyjuknak Remete Szent Pált tekintették.
Kolostoraik száma a XIV. század elején meghaladta a félszázat. Közösségeik virágzásának a török pusztítás vetett véget, 8 kolostoruk maradt meg. II. József 1786-ban feloszlatta a szerzetesrendet.

A szentléleki monostort Ákos nembeli Ernye bán fia István alapította 1260 körül. Egy 1346-ból származó híradás szerint akkoriban Poha Benedek pálos szerzetes vezette az építést, amely a korábbi szerényebb megoldásokkal szemben már a diósgyőri királyi műhely építkezéseivel tartott kapcsolatot. Pusztulását a Mohács utáni zavaros belpolitikai viszonyok, pártküzdelmek okozták, amelyek lehetővé tették a kolostorok, rendházak feldúlását. A romos épületeket a szerzetesek 1540 körül hagyták el végleg. Az 1739-ben Diósgyőrbe visszatelepülő pálos szerzetesek már nem tudják újjáépíteni a rommá vált monostort. 1786. március 20-án feloszlatott rend újraalakulása után sem települt már vissza, se Diósgyőrbe, se Szentlélekre.


Bánkút

Az ország legnagyobb és legtöbb lehetőséget biztosító téli sportközpontja. 8 lesiklópálya, 7 sífelvonó, 18 km sífutó pálya. Ismert turisztikai központ.

Látnivalók:
Bálvány csúcsán Petőfi kilátó
A diósgyőri turisták által emelt 18 m magas Petőfi kilátóról csodálatos körképben nyílik meg előttünk a Bükk erdős bérceinek világa. Tiszta időben még a Magas-Tátra csúcsaiban is gyönyörködhetünk.

Diabáz barlang
A Bánkúti-visszafolyót régóta sok turista és barlangkutató ismeri, de ha azt hallják, hogy Diabáz-barlang, valószínűleg csak az utóbbiak fogják tudni, hogy ugyanarról a barlangról van szó. Története 1963-ra nyúlik vissza, amikor az eltűnő víz mentén kibontották a nyelőt, s annak szűk ikeraknájában négy méter mélyre sikerült lejutniuk. A jelentéktelen üreg Diabáz-barlanggá válása, vagyis a nagyméretű barlangrendszer felfedezése sokak nevéhez fűződik.
1975 szeptemberében a sziklafal tövében új bejáratot nyitottak, amelyen keresztül be is jutottak a barlangba. Ősszel a hétvégi túrák rendszeres munkájával, lépésről lépésre sikerült a barlang ma ismert hosszúságát feltárni. A legkiemelkedőbb siker szeptember 13-14-én született, amikor kürtőkkel és szűkületekkel tagolt 300 m hosszú új járatot, a Szép-ágat tárták fel. 1976-ban a barlang összhosszúsága 533 m, legnagyobb vertikális kiterjedése 156 m volt.
A Diabáz-barlang újdonsült nevét onnan kapta, hogy a barlangjáratok több helyen feltárják a nemkarsztos diabáz kőzetet. Maga a barlang a karsztos mészkő és a diabáz határán alakult ki, ami a földtani vizsgálatok miatt különösen jelentős. Hasonló geológiai érdekesség, hogy a barlangban pannon kori gyöngykavicsokat találtak, ami a Bükk-fennsík magas területeinek egykori, ma már lepusztult üledékkel való fedettségére utal.
A Diabáz-barlang másik különlegessége, hogy a felszíntől 25 m-re a barlangban állandó vízhozamú forrás fakad.

Bánkút honlapja |


Őserdő

A bükkerdő természetes formájában a 23 ha kiterjedésű több mint 100 éve érintetlen Őserdőben maradt fenn a Bükk-fennsík délnyugati részén. Szigorúan védett természetvédelmi terület.


Jávorkút

685 m tengerszint feletti magasságon a Bükk-hegység festői szépségű, kellemes mikroklímájú, túrázásra hívogató környezetében található Jávorkút, mely valamikor kincstári vadászközpont volt a jó vizű Jávor-kút mellett.

Látnivalók:
Vadászház
A lúc- és vörösfenyő óriások között - gr. Bethlen István egykori miniszterelnök hajdani vadászterületén - szabadon álló, földszintes, téglalap alaprajzú, zömök épület. Főhomlokzatán faoszlopos tornác fut végig, amelynek középső szakasza csonkatornyos fióktetővel födve kiugrik. A tornácra fazsalugáteres ablakok és ajtók nyílnak; így az épület főbejárata is középen. A terület védett, az egész települést mélyzöld fenyvesek, csemetekertek között megbújó néhány erdészház alkotja, melyek nagy része ma üdülő.


Garadna

A Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút egyik végállomása

Látnivalók:
Pisztráng-keltető
A szabadon álló, boronafalú emeletes épület 1934-ben készült. Földszintjén laboratórium és pisztrángkeltető, emeletén lakás található. Alapítója és első vezetője a természettudós Vásárhelyi István volt, aki itt is lakott. Az épület melletti tavacskában és medencékben pisztrángnevelést folytatnak.


Csipkéskút

Közel 1000 m magasságban, kedvező adottságok között erősödhetnek 3 éves korukig a szilvásváradi lipicai ménes csikói.

A Lipicai ménes
A fajta eredete több mint 400 évre nyúlik vissza, amikor 1580. május 19-én döntés született egy hercegi ménes felállításáról a köves, karszt-tetőn fekvő szlovéniai Lipicán. A császári udvar számára kívántak itt kiváló, tűrőképes, a pompát, a gazdagságot minden jellegében mutató lovat előállítani. A tenyésztés spanyol lovakkal indult, de egész Európában kutattak olyan mének és kancák után, amelyek a kívánt célt biztosítani látszottak.
A dán királyi ménesből az ugyancsak spanyol hátterű Plútó nevű mén került Lipicára. Követte ezt a mént a nápolyi királyság legjobb spanyol fajtájú méneséből származó Conversano. A csehországi Kladrubból a máig nagy értékűnek tartott Favory törzs alapítója érkezett. Favoryval együtt vásárolták meg a lipicai ménes számára az eredeti spanyol mén Maestosot is. Nápolyból származott a pej színű Neapolitano is, amelyet 13 évesen vették meg a lipicai ménes számára.
Az 1800-as évek elején a Lipicán kialakult ménes sem tudta magát távol tartani az előző évszázadok kiemelkedő tenyészhatású fajtájától az arabtól. A Siglavy törzsből származó arab mén bekerült a fajtába és Siglavy Capriola néven máig virágzó geneológiai vonalat alapított. Időközben kiegészült a lipicai törzs az Incitató és a Tulipan geneológiai vonalakkal. A világon ezt a 8 vonalát ismerik el a fajtának.
Az évszázadok viharaiban a ménes nem mindig folytathatta kívánatos, nyugodalmas életét. A háborúkban előforduló idegen kézre jutás félelme miatt a ménes többször kényszerült menekülésre, többnyire Magyarországra. 1809-1815 között 6 évet élt a ménes Mezőhegyesen. Az 1815-ös visszavonuláskor Mezőhegyesen maradtak az alkatban, tömegben meglévő pluszvariánsok. Mezőhegyesről 1873-ban költözik a lipicai fajtájú ménes Fogarasra, majd 1912 után Fogarasról Bábolnára kerül. Az 1950-es évektől - először csikóévjáratokkal - indult meg a lipicai fajtájú lovak Bükk hegységbe telepítése. A csikókat 1959-ben követte az egész ménes. Évszázados kitérő után a fajta kialakulásához hasonló talaj és éghajlati körülmények közé tért vissza.


Nagymező

Hazai viszonylatban egyedülállóan, 900 méter feletti magasságban terül el. A hegyek övezte Bükk-fennsík központi része. Régen fás terület volt. A bükkösök kiirtása a XVIII. század második felében kezdődött. Egy-egy magányosan álló idős faóriás ennek az egykori erdőnek az emléke.
Figyelemreméltóak a geológiai formái is: felszínét víznyelők szabdalják, melyeket a helyiek töbröknek (tebreknek) neveznek. A töbrökben összegyűlt víz a hegység belsejében földalatti járatokban utat törve magának az alacsonyabban fekvő forrásokból tör felszínre.
A terület növényvilága nagyon változatos: a töbrök alján és oldalain borókások, rekettyések váltják egymást, a mező többi részein pedig változatos, ritka, védett virágokat találhatunk, mint az északi sárkányfű, csinos tárnicska, füles kosbor, kakukk szegfű.
A helyi mikroklíma a geológiai viszonyoknak megfelelően elég hűvös, a víznyelők alján nyáron sem ritka a 0 fok körüli hőmérséklet. A felszín nyitottsága miatt szinte állandó légáramlás tapasztalható.
A töbrökkel, magashegyi bükkösökkel, hegyi rétekkel gazdagított felszín a természetjárók paradicsoma. A fennsík peremhelyzetű köveiről csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre.


"Kövek"

Az agyagpala környezetből markánsan kiemelkedő mészkő sziklaormok és élükre állított gerincek.
A Déli-Bükk: Imó-kő, Fehér-kő, ill. Északi-Bükk: Odvas-, Látó-, Örvény-, Pes-, és Buzgókő stb.

Ablakoskő: Hatalmas mészkőborda "ablakkal" az Ablakoskő-völgyben

Istállóskő: A Bükk legmagasabb csúcsa, 959 méter magas. A csúcs alatt találhatjuk az Istállóskői-barlangot. Ősember lakta tágas barlangterem. Az itt kiásott mintegy harmincezer éves kőeszközök, 80 mázsás őskori tűzhely a Magyar Nemzeti Múzeumban találhatók.

Örvénykő: 773 m magasról gyönyörű kilátás nyílik a Bükktől északra elterülő vidékre. Tiszta időben a Magas-Tátra csúcsai is látszanak.


Létrástető

A Bükk-fennsíknak egy része. Északról a Szárdóka-hegy, keletről a Szent-István-lápa, délről a Kis-Kőris-hegy vonulata, nyugatról Sebesvíz határolja. Ebbe beletartozik a Létrás-lápa (vagy ahogy emlegetik, a Létrási-fennsík), Létrás-tető, a Borókás-töbrök, és a Fekete-sár.

Kialakulása a földtörténeti ókorba tehető. Létrás és közvetlen környéke az országostól eltérő éghajlati képet mutat. Jellemző rá az alacsony évi középhőmérséklet: 6,7 °C. A január -4 °C, a július 17,5 °C átlaghőmérsékletű. Magas a havas téli napok száma.
A térség nem gazdag felszíni forrásokban, mélységi karsztvizekben annál inkább. A Bükk viszonylatában legjobban kutatott a Létrási-Vizes-barlang, mely hosszát tekintve a 6. Magyarországon. Hossza csaknem 3 kilométer, mélysége 85 méter. A jól karsztosodó anizuszi-mészkősávban alakult ki 575 tengerszint feletti magasságban. A barlang bejáratától nem messze elfolyó Disznós-patak a Nagy-Mogyorós-barlangban nyelődik el teljesen. Az út másik oldalán található a Kis-Mogyorós-barlang időszakosan aktív víznyelője. Ezekhez közel helyezkednek el az Ikertebri, a Fenyves-réti, a Patakmedri, a Szepessy, és a Speizi-barlangok.

A növénytársulások jórészt nem az éghajlati hatásokat, hanem az alapkőzet, talaj, mikroklíma adottságait tükrözik. A bükkösök mellett sajátos borókaerdő társulásokat találunk.
A változatos környezet tette lehetővé, hogy még ezen a kis területen is többszáz állatfaj éljen. Állatokat találunk a patak vizében, a barlangokban, az erdőkben és a réteken.


A Bükki barlangok

A Bükk-hegység hazánk barlangokban leggazdagabb vidéke: területén jelenleg 853 barlang ismert, amelyek közül 45 fokozottan védett. Itt található hazánk legmélyebb barlangjainak túlnyomó része, melyek közül az István-lápai-barlang 250 méteres mélységével az ország legmélyebb barlangja.

Az ősemberbarlangoknak nevezett Suba-lyukból, Szeleta-barlangból és Istállós-kői-barlangból kiemelkedő ősrégészeti leletek kerültek elő.

Egyedülálló látványosságot nyújt a lillafüredi Anna mésztufa-barlang. Különlegessége nevében van, miszerint mésztufában, s nem a szokásos kemény, tengeri eredetű mészkőben keletkezett.

Látogatható barlang még, ugyancsak Lillafüreden, az 1931-ben megnyitott Szent István cseppkőbarlang. Benn a hőmérséklet télen-nyáron egyaránt 10 °C. Legnagyobb mélysége kb. 55 m, hosszúsága kb. 350 m.


A Bükkben fokozattan védett barlangok: Anna-barlang
Balla-barlang
Balekina-barlang
Bányász-barlang
Bolhási-víznyelőbarlang
Borókás-tebri 2. sz. víznyelőbarlang
Borókás-terbi 4. sz. víznyelőbarlang
Büdös-pest
Diabáz-barlang
Diósgyőrtapolcai-barlang
Fecske-lyuk
Fekete-barlang
Felső-forrási barlang
Gyurkó-lápai-barlang
Hajnóczy-barlang
Három-kúti-barlang
Herman Ottó-barlang
Hillebrand Jenő-barlang
Istállós-kői-barlang
István-barlang
István-lápai-barlang
Jáspis-barlang
Jávorkúti-víznyelőbarlang
Kecske-lyuk
Királykúti-kúti-zsomboly
Kis-kőháti-zsomboly
Kő-lyuk
Kőrös-barlang
Létrási-vizesbarlang
Lilla-barlang
Miskolctapolcai-tavasbarlang
Mexikói-völgyi víznyelőbarlang
Nagykőmázsa-oldali-zsomboly
Nagykőmázsa-völgyi-víznyelőbarlang
Pes-kő-barlang
Pénz-pataki-víznyelőbarlang
Pongor-lyuk
Suba-lyuk
Szamentu-barlang
Szeleta-barlang
Szepesi-Láner-barlangrendszer
Szirén-barlang
Tar-kői-kőfülke
Udvar-kő
Upponyi 1. sz. kőfülke
Vénusz-barlang
Viktória-barlang

Vándor

 
Versek
 
Gondolataim
 
beszélőke
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Szavaz
Lezárt szavazások
 
érdekes lapok
 
Vándor a lap szerkesztője
 

Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto